Who will pay for grid computing?

Ki állja a költségeket?


Szakértői tanulmányok azt sejtetik, hogy egy nap a számítástechnikai gridek használatáért is ugyanúgy fizetni kell, ahogy az elektromos hálózatokért.

Jelen állapotában a grid számítástechnika nagyban hasonlít a World Wide Webre: mindkettőt tudományos célokért hívták életre, és mindkettő költségeit az őket használó intézetek fedezik. A felhasználók gyakran nincsenek tisztában a felmerülő költségekkel, mert azokat oktatási- és kutatóintézményeik állják.

Most hogy a web már széles körben elérhető számos módon lehet ingyenes hozzáféréshez jutni: telekom cégek ingyenes kapcsolatot biztosíthatnak hálózatuk felhasználásáért cserébe, vagy üzleti oldalak hirdetések tömkelegének elviseléséért. Így vagy úgy, valakinek mindig ki kell fizetnie a költségeket, legyen az akár a telefonszámla része, egy hirdető költsége vagy az adófizető, aki az egyetemeket eltartja.

IGAZ LESZ-E UGYANEZ A GRIDEKRE IS?

Talán. A grid technológia már jelenleg is kifinomult adminisztrációs szoftverrel rendelkezik, amely pontosan könyveli, hogy ki melyik erőforrást használja. Mégis hogyan fizetnének a felhasználók az erőforrásokért? Az egyik elképzelhető megoldás a barter. A felhasználók kölcsönösségi alapon egymás rendelkezésére bocsátanák erőforrásaikat. Az egymásnak tett szívességek is értékkel bírnak, így alkalmasak lehetnek fizetésre. Ugyanakkor be kell látnunk: a pénz egy kézenfekvő és könnyen követhető módot kínál annak elszámolására, hogy ki miből mennyit használt fel. Ön is így gondolja?