Building a grid

Blokkok építése


Igaz ugyan, hogy a Grid még korai stádiumban van, mégis figyelemreméltó konszenzus van a Grid technológia fejlesztői közt arról, hogy hogyan kellene mindennek felépülnie.

Ahogy az építőmérnökök is megteszik egy híd építésénél, a szoftvermérnököknek is specifikálniuk kell egy átfogó tervet arra amit építeni szeretnének, mielőtt hozzálátnának a munkához. Ezt a tervet "Grid architektúrának" nevezik. A Grid architektúra azonosítja a Grid alapvető komponenseit, meghatározza céljaikat és funkcióikat, és vázolja, hogy ezen komponensek hogyan lépjenek interakcióba egymással.

A Grid az alapot adó hardver-től függ, kezdve a számítógépektől és kommunikációs hálózatoktól - melyek a Grid alapját adják - a Grid szoftverig, mely a komplex számítások összes fajtáját elvégezve fut a Griden. Mindezen komponensek közül a Grid esszenciáját - ami az egész dolgot lehetővé teszi - a szoftver adja, ami lehetőve teszi a felhasználónak a hálózatban elosztott gépekhez való hozzáférést. Ez a szoftver a "köztes réteg", megkülönböztethető az operációs rendszerektől (mint amilyen a Linux) ugyanakkor megkülönböztethető az alkalmazásoktól is, melyek egy konkrét problémát oldanak meg a felhasználó számára (például egy időjárás előrejelző program). A köztes réteg fogalmilag a két szoftvertípus között helyezkedik el - innen a neve.

A köztes réteg feladata annak szabályozása, hogy az alkalmazások a megfelelő számítógépeken fussanak, hatékonyan és megbízhatóan, bárhol is legyenek a Griden. Általánosságban szólva, a köztes réteg feladata a Grid különböző számítógépi erőforrásainak egységbe szervezése és integrálása, annak érdekében, hogy egy összefüggő egészet alkothassanak.

A köztes réteg fejlesztése a fő feladatát képezi számos jelenleg folyamatban lévő Grid kutatási és fejlesztési projektnek világszerte. A Grid köztes réteg már ma is elérhetővé tesz működő Grid prototípusokat, melyekre gyakran hivatkoznak tesztágyakként ,mivel ezeket főként demonstrációs célokra alkalmazzák, így kevésbé tekinthetjük őket megbízható erőforrásoknak.