Five big ideas

Az öt nagy gondolat a Grid hátterében


Természetesen számos nagy ötlet áll a Grid mögött. És magától értetődően néhány ezek közül már létezett, még jóval a Grid nevének megjelenése előtt. Mindazonáltal, ha vetünk egy pillantást a Gridet megkonstruáló szoftverfejlesztők és mérnökök erőfeszítéseire, öt nagy területről beszélhetünk.

A legfontosabb az erőforrások globális szinten való megosztása. Ez a Grid valódi lényege. Ezután, habár ez aligha tekinthető újdonságnak, a biztonság kérdése egy kritikus nézőpontja a Gridnek, hiszen magas fokú bizalomnak kell lennie az erőforrás szolgáltatók és felhasználók között, akik gyakran nem fogják tudni, hogy ki a másik fél. Az erőforrások megosztása alapvetően konfliktusban áll a fokozottan konzervatív biztonsági intézkedésekkel, melyeket egyedi számítógépközpontokban és PC-ken alkalmaznak. Így a megfelelő Grid biztonság garantálása döntő fontosságú.

Ha az erőforrások megosztása biztonságossá válik, akkor a Grid igazán kifizetődővé válik, amikor is kiegyenlíti a terhelést az erőforrásokon, így a számítógépeket mindenütt hatékonyabban használják, és a magas fokú számítógépi erőforrások elérésére várakozók sora lerövidíthető. Ehhez a munkához azonban a kommunikációs hálózatoknak biztosítaniuk kell, hogy a távolság többé ne számítson - amennyiben egy számítást a bolygó másik felén végzünk el és nem a szomszéd szobában, nem szabadna, hogy számottevő sebességcsökkenést eredményezzen.

Végül, amely manapság sokban megalapozza a Grideken folyó világméretű tevékenységeket, a nyitott szabványok kérdésköre.Ezek szükségesek, hogy megbizonyosodhassunk arról, a K+F képes világméretben konstruktívan hozzájárulni a Grid fejlesztéséhez, és az ipar felkészült lesz arra, hogy beruházzon a kereskedelmi Grid szolgáltatásokba és az infrastruktúrába.