Globus toolkit

Globus toolkit


Gyakorlatilag az összes nagyobb Grid projekt protokollokra épül, és a Globus Toolkit szolgáltatásaira. A Globus Toolkit egy "fejlesztés alatt álló" szoftver, a Globus Alliance gondozásában. A Globus Alliance elsősorban két csapatból áll, az egyiket Ian Foster vezeti az Argonne Nemzeti Laboratóriumból, a másikat Carl Kesselman a dél-kaliforniai egyetemről.

A Toolkit egy szoftver eszközkészletet bocsát rendelkezésre az alap szolgáltatások és lehetőségek kivitelezésére, melyek egy számítógépi Grid felállításához elengedhetetlenek, mint például a biztonság, az erőforrások elérési útja, az erőforrás menedzsment és a kommunikációk.

A Globus a következő programokat foglalja magában:

  • GRAM (Globus Resource Allocation Manager/Globus Erőforráskiosztó Menedzser), kitalálja hogyan alakítsanak át egy erőforrásokra vonatkozó kérelmet közvetlen parancsokká, melyeket a helyi számítógépek megértenek.
  • GSI (Grid Security Infrastructure/Grid Biztonsági Infrastruktúra), hitelesítést ad a felhasználónak, és kidolgozza az adott személy hozzáférési jogait.
  • MDS (Monitoring and Discovery Service/Megfigyelő és Feltáró Szolgálat) információt gyűjt az erőforrásokról (feldolgozó kapacitás, sávszélesség, a tárolás típusa, stb.)
  • GRIS (Grid Resource Information Service/Grid Erőforrás Információs Szolgálat) az erőforrások aktuális konfigurációjának, adottságainak, állapotának lekérdezése.
  • GIIS (Grid Index Information Service/Grid Információs Index Szolgálat) mely tetszőleges GRIS szolgáltatásokat koordinál.
  • GridFTP, amely egy nagy teljesítményű, biztonságos, robosztus adatátviteli mechanizmust nyújt
  • A Másolati Katalógus, amely lehetővé teszi a Globus eszközöknek egy adott adatcsomag másolatainak kikeresését a Griden.
  • A Másolati Menedzsment rendszer, ami összeköti a Másolati Katalógus és a GridFTP technológiáit, lehetővé téve az alkalmazásoknak, hogy másolatokat készítsenek és kezeljenek nagy adatcsomagokról.

A Globus Toolkit által definiált protokollok és funkciók közül sok hasonlít azokra, melyek a mai hálózatokban és tárolótechnológiákban léteznek, habár ezeket a Grid specifikus bevezetésére optimalizálták.

Két fő indok igazolja a Globus Toolkit erejét és népszerűségét:

  1. A Gridnek támogatnia kell azon alkalmazások széles választékát, melyek különböző programozási paradigmák alapján készültek. Ahelyett, hogy egy egységes programozási modellt adna a Grid alkalmazásokhoz, a Globus Toolkit egy "objektum-orientált megközelítéssel" él; egy csomag modellt nyújt, amiből a specifikus alkalmazások fejlesztői kiválaszthatják a konkrét igényeiknek leginkább megfelelőt. Az egyes eszközök használata egyenként, egymástól függetlenül vezethető be egy létező szoftverbe, fokozatosan "Grid-alapúvá" téve azt. Például egy alkalmazás használhatja a fentebb említett Globus lehetőségeket, mint például a GRAM-et az erőforrás menedzseléshez vagy a GRIS-t az információs szolgálatokért, anélkül hogy használnia kellene a Globus biztonsági vagy másolat menedzsment rendszereit.
  2. Ahogy a WWW vagy a Linux operációs rendszer esetén, a Globus Toolkit készítői is "nyitott-forrású" licencszerződés alatt teszik elérhetővé szoftverüket. Ez lehetővé teszi a többieknek, hogy ingyen használhassák a szoftvert, és hozzáadják újításaikat.