What about green computing?

A zöld számítástechnika jövője


A 21. század egyik legnagyobb kihívása a klímaváltozás. A zöld számítástechnikával rengetegen foglalkoznak mostanában, de mit is jelent valójában? Hozzájárulhatnak-e ténylegesen az infokommunikációs technológiák (ICT) a globális felmelegedés megállításához?

Környezetkímélő-e az infokommunikációs technológia?

Az ICT friss becslések szerint az európai széndioxid-kibocsátás 2%-át adja. Ez nagyjából annyi, amennyit a repülőgépipar termel, és folyamatosan növekszik.

Azt is szem előtt kell tartani azonban, hogy az ICT segítésével csökkenthetjük a széndioxid-kibocsátást, a hatékonyság növelése révén pedig az összesen felhasznált energiamennyiséget is. Becslések szerint az információs technológiák révén 2020-ig 15%-kal csökkenthető a kibocsátás, az általuk felhasznált energiánál pedig 5-10-szer is többet megtakaríthatunk alkalmazásukkal.

A számítástechnika zöldebbé tesz

Az ICT két módon segít csökkenteni a széndioxid-kibocsátást:

1)   Technológiai megoldásokat biztosít, amelyek csökkentik a gazdaság energiaigényét. Az épületek energiafogyasztását például 17%-kal lehetne csökkenteni a világítás és egyéb technológiák hatékonyabbá tételével. Repülőutak helyett alkalmazhatunk videokonferenciát is, amely szintén energiát takarít meg.

2)   Az információs technológia segítségével pontosan követhető energiafelhasználásunk, ezáltal megalapozott döntéseket hozhatunk életstílusunk megváltoztatására. A megfelelő mérések tájékoztatják a felhasználókat energiafogyasztási szokásaikról, akik így jobban kordában tarthatják azt pénzt megtakarítva ezzel.

Miben segíthetnek a gridek?

A gridek és a virtualizáció használatával csökkenthetjük a redundanciát, ezáltal környezetkímélőbbé tehetjük világunkat.

A kis- és középvállalkozások számára a számítási felhők használata megtakarítást jelent, hozzájárulva az üvegház gázok kibocsátásának csökkentéséhez. Szem előtt kell tartani, hogy a kibocsátást ne csak egy külső cégre hárítsuk át, ugyanakkor a dedikált szerver szolgáltatók rendszerint nagyobb hatékonyságot érnek el a processzorok nagyobb kihasználtsága révén, így energiát takarítanak meg.

A fogyasztás alapú számítástechnika révén csökkenteni lehet a széndioxid-kibocsátást, az elosztott számítások segítségével pedig jobban megérthetjük a klímaváltozás okait is. Az önkéntes számítástechnika tette lehetővé a climateprediciton.net-hez hasonló projektek számára, hogy megbecsüljék a klímaváltozás kimenetelét egészen 2080-ig. Az ICT valóban hozzájárul egy zöldebb jövő megteremtéséhez.