Grid-changing technologies

Gridszerű projektek


Egy sor egyéb projekt rendelkezik Grid-szerű tulajdonságokkal, és ezek fokozatosan integrálódnak be a világméretű Grid törekvésekbe. A következőket érdemes megemlíteni, időrendi sorrendben:

A Condor projekt 1988-ban indult a Wisconsin Egyetemen, és eredeti célja az volt, hogy az egyetem egyik részlegén az összes gépi erőforrást egyesítsék. Ezt a "processzor idő morzsák begyűjtésének " elvével hajtották végre, kiegészítve olyan eljárások fejlesztésével, melyekkel a megfelelő erőforrások kikereshetők, a hibák, meghibásodások helyreállíthatók voltak, mint például amikor valaki véletlenül leállítja az egyik PC-t, amelyiken éppen egy Condor számítás folyik. A Condort eredetileg helyi hálózatra szánták, és olyan számítógépekre, melyek egységes adminisztratív domainbe tartoznak. A Condor-G egy újabb verzió, amely magába foglalja a Globus Toolkit néhány eszközét annak érekében, hogy a munkákat a Gridre is ugyanúgy fel lehessen terjeszteni.

A CODINE (Computing for Distributed Network Environments) projektet egy kis német cég indította, a Genias Software, később nevét Gridware-re változtatta, majd a Sun Microsystems megvásárolta 2000-ben. A CODINE hasonlóan működik, mint a Condor, és egy egyszerű grafikus felhasználói felület teszi láthatóvá az elérhető erőforrásokat. A CODINE nyitott forrású projektként folytatódik tovább a Sun gondozásában, és a CODINE következő generációja már Sun Grid Engine néven vált ismertté, és ingyenesen elérhető a neten. A munka a skóciai EPCC számítógépközpontban folytatódik, aminek során a Sun Grid Engine egyesül a Globus-szal.

A Legion projekt 1993-ban indult a Virginia Egyetemen, egy metaszámítástechnikai környezet felépítésének meglehetősen purista megközelítésével. Egy objektumorientált szemléleten alapult, ahol minden objektumnak számít (fájlok, számítógépek, hálózatok, stb.), és specifikus hozzáférési eljárásokkal rendelkezik, és minden egyetlen óriási virtuális géphez tartozik. Ez elegáns megoldás, azonban nehezen valósítható meg a gyakorlatban, különösen azért, mert a metaszámítástechnikai környezet sok alkalmazása nem "objektumorientált". A Legion-nal együtt létrejött egy vállalat, az Applied Meta, ami ma az Avaki Corporation. Az Avaki kereskedelmi Grid megoldásokat fejleszt, ezek zárt forrásúak.

A Nimrod az ausztrál Monash Egyetem projektje, 1994-ben indult. Egy nagyon specifikus kezdeti cél volt kitűzve elé akkoriban: nagyban hasonló számítások elosztása helyi hálózaton, mint amilyen egy repülőgép szárnyának teljesítménye több állásszögből. Ez is egy olyan projektre példa, ami a Globus Toolkit-ből profitált, hogy a Gridre is küldhessen számításokat. Ez a verzión Nimrod/G-ként ismert.

A UNICORE egy német kezdeményezés volt, 1997-ben kezdődött, a németországi szuperszámítógép-központok inmtegrálásának céljával. A UNICORE köztes réteg Grid Toolkit elemeket is tartalmaz, ahogy egy Grid Portált is. Ma a UNICORE egyesülése a Globus-szal az EU által támogatott GRIP projekt keretein belül történik.