Back to the future

Vissza a jövőbe


Azért, hogy képet kaphassunk arról, mennyivel erőteljesebb a Grid szellemi ősénél, a metaszámítástechnikánál, figyeljük meg a következő tényeket, melyek a '90-es évek elején jelentkeztek.

Egy tipikus PC ma akkora teljesítménnyel rendelkezik, mint egy óriás szuperszámítógép egy évtizeddel ezelőtt. A PC-ket 100 Gigabájt feletti kapacitású háttértárral látják el, annyival, mint amennyit teljes számítógépközpontok tudtak felmutatni a '90-es évek elején. Az emberek otthonából induló ADSL internetkapcsolatok sebessége ma jóval meghaladja az 56kbit/sec-ot, ami 1985-ben a legkorszerűbb kapcsolatnak számított a nagy szuperszámítógép központok között.

Gondoljunk el egy többszáz PC-ből álló klasztert, melyek összekapcsolva olyan számítógépi modult alkotnak, mely elképzelhetetlen volt egy évtizede még. És gondoljuk tovább, hogy a világ különböző pontjairól ilyen klasztereket kötünk össze Gigabit/sec-os wide-area hálózatokkal, amik ma elérhetőek, és így több mint 1000-szer kapcsolatot teremtünk, mint ami 1990-ben elérhető volt. Ha valakinek megpróbálták volna leírni ezt a rendszert - amit ma a Grid célja megtestesíteni - 1990-ben, körülbelül annyira döbbenetes lett volna erről hallania az illetőnek, mint a Wright testvéreknek a Jumbo Jet-ről!

Most képzeljük el, hogy körülbelül ugyanezt a sokkot kapnánk meg mi is, ha valaki idelátogatna 2020-ból, hogy meséljen korának számítástechnikájáról. Ez a kép bizonyára történelmi perspektívába helyezi a Gridet!