Alkalmazások gridesítése


A hétköznapi, asztali számítógépeken futó alkalmazásokat rendszerint módosítani kell ahhoz, hogy grideken futhassanak.

A folyamat ahhoz hasonlatos, amikor az egyes programokat webes felhasználáshoz alakítják át. A Grid felhasználóknak ugyanígy „gridesíteniük” kell alkalmazásaikat a griden való futáshoz.

A módosításokat követően emberek ezrei használhatják az alkalmazást, amely gond nélkül fog futni az interoperábilis grideken (noha más szoftverekhez hasonlóan apró problémák mindig adódhatnak).

A gridesítés azt jelenti, hogy az alkalmazást grid-kompatibilis szoftverrétegekkel látják el. Egy gridesített adatelemző alkalmazás például a következő feladatok ellátására lesz képes:

  • beszerzi a fájlok megnyitásához szükséges autentikációs bizonylatokat
  • lekérdezi egy katalógusból a fájlok elérési útvonalát és az elemezéshez felhasználható rendelkezésre álló erőforrásokat
  • kéréseket továbbít a grid felé, melyekben adatok kinyerését, számítások elvégzését és eredmények megjelenítését kezdeményezi
  • nyomon követi a különböző számítási- és adatátviteli feladatok státuszát, értesíti a felhasználót az elemzési munkák befejeződéséről, felismeri és jelenti a hibákat (kollektív szolgáltatások).

TÖBBET SZERETNÉK TUDNI

A legújabb gridesített alkalmazásokról az International Science Grid This Week oldalán olvashat, ahol talál egy angol nyelvű hírlevelet a gridek világának legfrissebb híreiről.