Grids in IT history

A Grid története röviden


A Grid alapötletei közül sok létezett már bizonyos formában a számítástechnika történetében. Például az egyik "újszerű" ötlete a Gridnek a gépi teljesítmény megosztása. Manapság, amikor a legtöbb ember több, mint elegendő gépi teljesítménnyel rendelkezik saját PC-jén, a megosztás felesleges a legtöbb esetben. A hatvanas-hetvenes években azonban a gépi erőforrás-megosztás elengedhetetlen volt. Abban az időben a számítógép-felhasználást a hatalmas nagyszámítógépek dominálták, melyeket egész szervezetek között kellett megosztani.

1965-ben az egyik operációs rendszer fejlesztői, melyet Multics-nak neveztek (a Unix őse, amely másfelől a Linux elődje - ma egy népszerű operációs rendszer), egy jövőképet mutattak be a "számítástechnikáról mint használati eszközről" - ez sok szempontból hátborzongató vízió volt, ahogy a Grid elképzelés ma. A gépi erőforrások elérését pontosan úgy képzelte el, mint ahogy a vízé, gázé, elektromosságé zajlik - valami, amire az ügyfél rácsatlakozik, és a használat mennyiségétől függően fizet érte. Ironikusan a "haszon számítástechnika" nagy divathóbort manapság, és néhányan többé-kevésbé a Grid szinonimájaként használják.

Tehát igen, van egy bizonyos mértékű "a kerék újrafeltalálása" dolog a Grid fejlesztésében. Azonban minden alkalommal, amikor a kereket újra feltalálják, egy sokkal erőteljesebb formájában jön létre, mert a számítógép processzorok, memóriák és hálózatok exponenciális mértékkel fejlődnek, amit Moore törvényével asszociálnak.

Az alapot adó hardver hatalmas fejlesztéseinek köszönhetően (jellemzően több, mint 100-szoros faktorral tízévente) nyugodtan állíthatjuk, hogy az újra feltalált kerekek minőségileg más megoldások, és nem csupán elődjük kismértékben továbbfejlesztett változatai.