Middleware projects

Köztesréteg projektek


A köztesréteg szerepe a gridet alkotó számítógépek együttműködésének biztosítása. Ez teszi lehetővé, hogy az egyes gépek egymással kommunikálva egy griddé álljanak össze. Köztesréteg projektek nélkül a gridek nem létezhetnének.

Alchemi
BioGrid
Condor
DCache
DOE SciDAC
ESnet
GLOBUS
gLite
GRIDBUS
GridSphere
KnowARC
NAREGI
OGCE
UNICORE

RÉSZLETEK Alchemi Plug and play asztali számítástechnika
ÁTTEKINTÉS

Az Alchemi egy nyílt forráskodú keretrendszer, amely lehetővé teszi hálózati számítógépek számítási teljesítményének aggregálását és így egy virtuális szuperszámítógép (asztali grid) létrehozását, valamint az ezeken futó alkalmazások fejlesztését.


RÉSZLETEK BioGrid Szuperszámítógépes hálózat építése
ÁTTEKINTÉS A BioGrid által fejlesztett "grides adatkezelő technológia" lehetővé teszi különböző típusú, nagy méretű adatbázisok összekapcsolását és módosítását. "Grides számítási technológiájuk" célja, hogy a különböző adatbázisok között rendszerezett kapcsolatokat lehessen létrehozni. A projekt Japánban található.

RÉSZLETEK Condor Condor nagy teljesítményű számítástechnika
ÁTTEKINTÉS A Condor köztesréteg nyílt forráskódú szoftver, mely megbízható eljárásokat nyújt a felhasználói jobok elküldéséhez grides és kötegelt rendszerek számára. Alkalmazható többek között a Globus, Condor, NorduGrid, Univore, PBS és LFS rendszerekkel. Fejlesztője az egyesült államokbeli Wisconsini Egyetem.

RÉSZLETEK DCache Adatmentés és -visszaállítás
ÁTTEKINTÉS

A projekt célja egy nagy mennyiségű adat tárolását és visszaállítását ellátó rendszer kialakítása. A rendszer hasonló szerverek elosztott együttműködésére épít, melyek egyetlen virtuális fájlrendszert valósítanak meg és több fajta hozzáférési lehetőséget biztosítanak.


RÉSZLETEK DOE SciDAC Scientific Discovery through Advanced Computing
ÁTTEKINTÉS A SciDAC ("modern számítástechnika a tudományos felfedezésekrét") tudományos célból fejleszt terascale számítógépekre matematikai- és rendszerszoftvereket. Fejlesztője az amerikai Energiaügyi Minisztérium.

RÉSZLETEK ESnet  
ÁTTEKINTÉS Az ESnet nagy teljesítményű összeköttetést nyújt az amerikai Energiaügyi Minisztérium minden telephelye számára. Ezen túl nagy sebességű kapcsolatot biztosít több mint 100 hálózat között.

RÉSZLETEK gLite Egyszerű köztesréteg gridekhez
ÁTTEKINTÉS Az EGEE projekt során hozták létre a gLite köztesréteget, mely a grid alkalmazások fejlesztésének keretrendszere.

RÉSZLETEK GLOBUS Globus Projekt
ÁTTEKINTÉS A Globus Projekt által fejlesztett technológiák alapvető szerepet játszanak a gridek építésében. A Globus technológiája révén a szoftver alkalmazások különböző helyszíneken található eszközöket, kijelzőket, számítási- és információs erőforrásokat integrálhatnak. A projekt részét képezi a biztonság, az erőforrásmenedzsment, a kommunikációs protokollok, az adatmenedzsment-mechanizmusok stb. vizsgálata. Tagjai között amerikai és svéd intézetek találhatók. Kiemelt szereplői a Chicagoi Egyetem és a Dél-kaliforniai Egyetem Információtechnológiai Intézete.

RÉSZLETEK GRIDBUS Gridbus Projekt
ÁTTEKINTÉS A Gridbus projekt újgenerációs cluster- és grid technológiákat fejleszt, melyek alkalmazásvezérelt, szolgáltatásorientált számítástechnikai rendszert hoznak létre. Irányítója a Melbourne-i Egyetem.

RÉSZLETEK GridSphere GridSphere portál keretrendszer
ÁTTEKINTÉS A GridSphere portál keretrendszer egy az új szabványoknak megfelelő, nyílt forráskodú webes portál alkalmazás. Az EU által támogatott GridLab projekt részeként fejlesztették ki. Segítségével nagy mértékben testre szabható portálok valósíthatók meg.

RÉSZLETEK KnowARC Az ARC-ra és nyílt szabványokra épülő grides tudásanyag megosztó technológia
   
   
ÁTTEKINTÉS A KnowARC a NorduGridben található ARC grid köztesréteget fejleszti tovább. A projekt révén az ARC egy szabványoknak megfelelő, interoperabilis grid szoftver lesz, amely az üzleti szfére és a társadalom közötti know-how cseréjét teszi lehetővé. A projekt 2009-ig rendelkezik támogatással, tagjai között 10 partnert találunk 7 európai országból.

RÉSZLETEK NAREGI Japán Nemzeti Kutatási Grid Kezdeményezés
ÁTTEKINTÉS A NAREGI a japán tudományos élet, ipar és kormányzat kollaboratív projektje. Célja grid köztesréteg- és hálózati technológiák fejlesztése kiemelt figyelmet szentelve a nanotechnológiai alkalmazásoknak.

RÉSZLETEK Open Grid Computing Environments Portal and Gateway Toolkit Egy NSF által támogatott együttműködés amerikai intézetek részvételével
ÁTTEKINTÉS Az OGCE keretén belül rugalmasan hasznosítható portál komponenseket, webes szolgáltatásokat, eszközöket és könyvtárakat fejlesztenek, melynek segítségével tudományos webportálok készíthetők.

RÉSZLETEK UNICORE Uniform Interface to Computing Resources
ÁTTEKINTÉS A UNICORE ("egységes interfész számítási erőforrásokhoz") egy használatra kész grid rendszert ajánl, mely észrevétlen és biztonságos módon teszi elérhetővé az elosztott számítási lehetőségeket. Legújabb verziója megfelel a nyílt szabványoknak, így biztosítva az interoperabilitást. A UNICORE több féle operációs rendszeren is működik, és interfésszel rendelkezik a legtöbb batch rendszerhez. A Unicore tagja Franciaország, Németország, Svájc és az Egyesült Királyság. Demókat a http://www.unicore.eu/documentation/tutorials/unicore6/ címen lehet megtekinteni.