Open standards

Nyitott szabványok


Az Ötödik Nagy Ötlet a Grid mögött a nyitott szabványok megvalósítása. Az ötlet az, hogy meggyőzzük a Gridet fejlesztő szoftvermérnökök közösségét, a nagy IT cégek mérnökeit is beleértve, hogy közös nyílt szabványokat alkossun a Gridhez. Így az alkalmazás, amely fut az egyik Griden, futni fog a többin is. Ez idealisztikusnak tűnhet - végül is számos szoftvercég pontosan abból szerzi a profitját, hogy nem osztja meg szabványait másokkal. Mivel azonban a Grid alaptermészete a megosztásról szól, általánosan észrevehető, hogy mindenkinek személyes érdeke a közös nyílt szabványok felállítása.

Ez nyilvánvalónak hangzik. De mikor történt meg utoljára Önnel, hogy meg kellett javítania valamit egy ¼ inches csavarhúzóval, amikor csak metrikus csavarhúzókkal rendelkezett (vagy fordítva)? Nem beszélve a tápfeszültség hálózatról, ami a számítástechnikai Grid inspirálója; volt már példa arra, hogy egy 120V-os gépet kisütött azzal hogy véletlenül a 240V-os csatlakozóba dugta? Ennyit az "egyetemes" szabványokról!

A fogós kérdés az, hogy kinek a szabványait kellene a Gridhez alkalmazni?

Projektek tucatjai és szoftverfejlesztők százai dolgoznak a világban a Grid megalkotásán, mindegyik saját elképzeléssel arról, mi a jó szabvány. Mialatt dolgoznak, a technológia tovább fejlődik, és új eszközök jelennek meg, amiket be kell integrálni a Grid gépezetébe. Ez megkövetelheti a szabványok felülvizsgálatát.

Ki jogosult a szabványok megválasztására - és ki javasolhat átdolgozásokat?

Mind az Internet, mind a Web rendelkezik saját kulcsszabványaival, mint amilyen a TCP/IP és a HTTP, melyek kritikusak voltak a kifejlesztésükben. Ezeket olyan szabványosítási szervezetek fektették le, melyeket általában szakmai mozgalmak hoztak létre, és szabványaik valamilyen közös megegyezés alapján alakultak ki. Az IETF egy szabvány az Internethez, a W3C pedig a Webhez.

A Grid-specifikus szabványokat aktuálisan a Global Grid Forum állítja fel, ami egyfajta szabványosítási bizottság. A több, mint 5000 kutatóval és praktizálóval rendelkező bizottság meghatározó erőt képvisel a szabványok felállításában és a közösségi fejlesztésekben. Jelenleg is létezik egy még fejlesztés alatt álló szabvány, ami az OGSA-ként (Open Grid Services Architecture) ismert. Ez előreláthatólag a Grid fejlesztési projektek kulcsvonatkozása lesz.

Már most, amikor a Grid számítástechnika még gyermekkorát éli, egy kivételes szintű egyetértés figyelhető meg a fő technológiákban. Lényegében az összes nagyobb Grid projekt a Globus Toolkit protokolljaira és szolgáltatásaira épül. Ez egy nyílt forráskódú infrastruktúra, amely számos olyan alapszolgáltatást biztosít, melyek a Grid alkalmazások elkészítéséhez szükségesek. Ilyen például a biztonság, erőforrás feltérképezés, erőforrás menedzsment és adathozzáférés.