Resource sharing

Erőforrás-megosztás


Az első Nagy Ötlet a Grid mögött az erőforrások megosztása: Ön belép a Gridbe hogy távoli erőforrásokat használjon, amik lehetővé teszik hogy olyan dolgokat végezhessen, melyeket a saját számítógépével nem tehet meg, vagy azzal a számítógépközponttal, amivel általában dolgozik (ha Ön mondjuk egy tudós és bonyolult gépi szimulációkat szeretne végezni). Ez több, mint egy egyszerű fájlcsere: közvetlen hozzáférést jelent távoli szoftverekhez, gépekhez és adatokhoz. Még a távoli érzékelőkhöz is hozzáférést és vezérlést biztosíthat, olyan teleszkópokhoz és egyéb berendezésekhez, amik nem Önhöz tartoznak.

A Grid implementációjának egy nagy kihívását jelenti az a nagyon egyszerű tény, miszerint az erőforrásokkal rengeteg különböző ember rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy különböző adminisztratív domaineken belül léteznek, különböző szoftvereket futtatnak, és különböző biztonsági és hozzáférési rendelkezéseket kötnek ki.

Rábízná autóját egy teljesen idegenre? Talán egyetlen egyszer! Tehát a Grid kicsit olyan, mint a közös autóhasználat - Ön megosztja autóját másokkal, hogy hatékonyabbak legyenek, és más alkalmakkal ők osztják meg autójukat Önnel. Ezek az emberek néha ismeretlenek lehetnek egymás számára, de ha ugyanannak a közös gépkocsi-használati szervezetnek a tagjai, mint Ön, általában már bízni fog bennük valamilyen szinten, és hasonlóképpen ők is megbíznak majd Önben. Ha az egyik fél a szervezetben rendszeresen késik, amikor ő van soron az autóvezetéssel, a többiek panaszkodni fognak. Ha ez nem jár eredménnyel, akkor a többiek végül kirúgják a szervezetből. Így aztán van bizalom, és vannak mechanizmusok a bizalommal való visszaélés kezelésére.

Ez a bökkenő a Grid filozófiájában - ez nem arról szól, hogy a semmiért kapunk valamit, vagy, hogy a világ rendelkezésére bocsátjuk gépi erőforrásainkat jószívűségünkből.

Ez inkább egy olyan szituáció megteremtéséről szól a gépi erőforrásokkal rendelkezők körében, ahol minden érdekelt érzékeli a megosztás előnyeit, és vannak hatályos rendelkezések, amelyeknek köszönhetően minden erőforrásszolgáltató érezheti, hogy bízhat bármely olyan felhasználóban, akiben bízik valamelyik másik szolgáltató. Például, amikor egy számítógépközpont személyei elhatározzák, hogy megosztják erőforrásaikat a Griden, feltételeket fognak szabni az erőforrások használatára, korlátokat specifikálva, hogy melyik erőforrás mikor és mire használható.