Resource use

Erőforrás-használat


A Grid harmadik Nagy Alapötlete az erőforrások hatékony alkalmazása, miután az erőforrás-megosztással kapcsolatos összes formalitást tisztáztuk. Ez a pont az, amikor a Grid igazán érdekesnek kezd látszani, még annak is, aki sok számítógépi erőforrással rendelkezik. Merthogy nem számít, mennyi erőforrással rendelkezik, mindig lesznek pillanatok, amikor emberek sorai várakoznak majd ezek használatára. Ha rendelkezik egy mechanizmussal, ami hatékonyan és automatikusan szétosztja a munkát sok erőforrás között, akkor tudja csökkenteni a várakozást.

Sokban hasonlít ez egy pénztárhoz a szupermarketben. Ismeri a történetet. Mindenki a legrövidebb sorba áll be. Azonban történhet olyan, hogy Ön sikeresen beállt a legrövidebb sorba, de természetesen az Ön előtt álló hölgy olyan tárgyat választott, amit a pénztári szkenner nem tud beolvasni, és szinte egy örökkévalóságnak tűnik, mire sikerül megtalálni az árat... Így aztán ideális esetben nemcsak azt szeretné tudni, hogy hányan állnak Ön előtt, hanem azt is, hogy pontosan mennyi időt vesz igénybe, míg Ön sorra kerülhet.

A Griden elvileg elegendő információja van a különböző felterjesztett munkákról, és mivel az egész dolog számítógépeken fut, ki kellene tudni számítani az erőforrások optimális elosztását. A köztes réteg kifejlesztése -az a szoftver, ami elvégzi ezt a feladatot és általánosan irányítja a Griden folyó tevékenységeket- a fő célja sok Grid projektnek, melyek ma a világon folynak.

Még nem működik tökéletesen, de nem így volt-e a Web-bel is kezdetben? (Emlékezzünk, amikor úgy hívtuk: Világméretű Várakozás/ World Wide Wait/)