What if grids aren

Biztos, hogy a gridek jelentik a megoldást?


Egyesek úgy vélik, a gridek adhatják meg a választ minden problémára. Másik azonban szkeptikusak. Ön mit gondol? Hogyan vélekedik az alábbi kérdésekről?

"Nem csak ürügyül szolgálnak a gridek ahhoz, hogy a számítástechnikusok több támogatást kapjanak?"

A gridek vajon tényleg csak marketing fogásnak tekinthetők, amellyel a számítástechnikusok pénzt próbálnak kicsikarni? Egyesek talán így gondolkodnak. Ez egy szélsőséges vélemény, a „Grid” mögött rejlő lehetőségek nagy része ténylegesen kiaknázhatatlan a jelenlegi technológiai szinten. Ez különösen akkor figyelhető meg, amikor a tudományos közösség nagy érdeklődést mutat egy adott téma után.

"Hatékonyabb-e a virtuális munka, mint a szemtől-szembe találkozás?"

A grid hatékony felhasználásához nem elég a számítógépek összhangja, az emberek jó kapcsolatára is szükség van. A virtuális szervezetek remek kezdeményezések, de hasonló keretek között az emberek gyakran versengő- vagy konfliktusos helyzetbe keverednek. Nincs ez azonban másképp a valós irodai környezetekben sem, ezért a virtuális szervezetektől sem kell mást várnunk.

"Lehet, hogy az egész megközelítéssel baj van?"

Lehetetlen olyan számítógépes programot írni, amely kiküszöböli az emberi hibát. Pedig ez a hiba egy fenyegető probléma, amely a fejlődő technológiákat súlyosan visszavetheti. Pl.:

  • Virtuális helyi hálózatok A '90-es években VLAN (Virtual Local Area Network)-ek nagy kavarodást okoztak. Az eredeti cél az volt, hogy LAN-t hozzanak létre az azonos projekten dolgozó emberek számára. Csakhogy lehetetlen volt kezelni a rendszerben való jelenléttel kapcsolatos információkat. A VLAN-ek ma már nem számítanak releváns technológiának.
  •  
  • Az internetes kommunikáció OSI szabványa Az internetes OSI szabványt az ISO dolgozta ki, melyhez számos kormány és nagy ipari szereplő támogatását megnyerte. Ennek ellenére a modell sosem terjedt el. Az emberek úgy érezték, túl sok munkát öltek a szabvány definiálásába, és keveset foglalkoztak annak implementálásával. Így a TCP/IP terjedt el, amely először a szegény ember internetes szabványának szerepét töltötte be. A kutatók ugyanakkor ezt használták, így a gyakorlati életben ez vált az első számú technológiává. (A gird szabványoknál nagy hangsúlyt fektetnek az implementációra, ezért nem fenyegeti őket az OSI szabvány sorsa.)
  •  
  • A Linux effektus Nem elhanyagolható annak valószínűsége, hogy egy tehetséges, a számítástechnika iránt megszállott elme otthon kidolgozzon egy új rendszert, mely spontán módon szabvánnyá válik. Már ma is vannak kutatók, akik a saját útjukat járják a gridek fejlesztése terén, amelyek komoly vetélytársaikká válhatnak a főáramba tartozó grid megoldásoknak.