What is grid computing?

Mi az a grid?


Képzeljen el rengeteg számítógépet, mondjuk sok milliót. Vannak köztük asztali PC-k és munkaállomások, központi egységek és szuperszámítógépek, ugyanakkor adattárak és egyéb eszközök, mint például meteorológiai érzékelők és vizualizációs berendezések.

Képzelje el, hogy ezek a világ minden táján jelen vannak. Nyilvánvalóan ezek sok különböző emberhez (diákok, orvosok, titkárnők…) és szervezethez (cégek, egyetemek, kórházak…) tartoznak.

Eddig nem látott semmi újat. Amit eddig elképzelt, az a világ ma.

Most képzelje el, hogy ezen számítógépek mindegyikét csatlakoztatják az Internethez. Még mindig nem sok újdonság ez, hiszen a legtöbbjük valószínűleg már be van kötve.

Most képzelje el, hogy van egy varázseszköze, mellyel elérheti, hogy mindez egyetlen hatalmas, erőteljes számítógépként viselkedjen. Wow! Ez már igazán más! Ez az óriási, kiterjedt számítógéptömeg az, amit a megálmodók a "a grid"-nek neveznek.

MI TÖRTÉNIK, HA EZ AZ ÁLOM VALÓRA VÁLIK?

Nos, ha Ön egy tudós, és futtatni szeretné kollégája molekula-szimulációs programját, többé nem kell feltelepítenie gépére ezt a programot. Ehelyett megkérheti a Gridet, hogy futtassa azt távolról a kollégája számítógépén. Vagy, ha kollégája elfoglalt, megkérheti a Gridet, hogy másolja át a programot egy másik számítógépre, vagy gépek csoportjára, amik éppen kihasználatlanok a bolygó másik felén, és futtathatja a programot rajtuk. Illetve, valójában nem kell megkérnie a Gridet semmire. A grid meg fogja találni az Önnek legmegfelelőbb helyet a program futtatásához, és oda fogja telepíteni azt.

Amennyiben Önnek nagy mennyiségű adatot kell elemeznie a világ több pontjáról, felkérheti a Gridet ennek elvégzésére. Ismét, a grid meg fogja találni a legalkalmasabb adatforrás helyét az Ön pontosítása nélkül, és elvégzi az adat elemzését bárhol is legyen az.

Ha pedig mindezen elemzést interaktívan, a világ egyéb tájain lévő kollégáival együttműködésben szeretné elvégezni, a grid összeköti számítógépeiket úgy, mintha helyi hálózati kapcsolatban lennének. Mindez úgy történik, hogy Önnek egy percig sem kell aggódnia különböző jelszavakon, a grid ki tudja deríteni, kinek kell részt vennie ebben a közös akcióban.

Ezen kívül, ha Ön azt szeretné, hogy a malacok repüljenek, a grid talán ezt is megoldja Önnek!

AZ ELEKTROMOS HÁLÓZAT ANALÓGIA

A grid a nevét az elektromos hálózat analógiája alapján nyerte.Talán hallott már olyan kijelentéseket, mint például: "A grid lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy számítógépes erőforrásokat érjen el az Interneten keresztül legalább olyan könnyen és egyszerűen, ahogy az elektromos hálózatot elérjük egy fali konnektorból."

MI AZ ALAPJA ENNEK AZ ANALÓGIÁNAK, ÉS MENNYIRE TERJESZTHETŐ EZ KI?

Elektromos hálózat   A grid
Amikor Ön bedugja kenyérpirítóját, az egyetlen dolog, amivel törődnie kell, hogy legyen kenyere, amit megpiríthat. Általában nem aggódik azon, hogy az elektromos áram, amit használ, miből keletkezik, szénből, a szélerőből, vagy egy atomreaktorból. Tudja, hogy bármilyen készüléket csatlakoztat a fali konnektorba, az meg fogja kapni a szükséges elektromos energiát.

  Amikor számítógépe előtt ül, egyetlen dolog amivel törődnie kell, hogy legyen egy épkézláb ötlete, amit meg szeretne valósítani (egy hasznos számítás, egy új motor tervezése,...).Tudni fogja, hogy bármilyen számítógépet is csatlakoztat az Internethez, a munkájához szükséges számítási teljesítményt és tárolókapacitást probléma nélkül megkapja.
Az infrastruktúra ami ezt lehetővé teszi, az elekromos hálózat. Ez köti össze otthonával a különböző típusú erőműveket továbbító állomásokon, feszültség-elosztókon, transzformátorokon keresztül.


  Az infrastruktúra ami ezt lehetővé teszi, "a Grid". Ez összekapcsol olyan számítógépes eszközöket, mint amilyenek a PC-k, munkaállomások, szerverek, tárolóelemek, és elérhetővé teszi őket.
Az Elekztomos hálózat láthatatlan. Szükségtelen azon aggódni, hogy az elektromos energia, amit használunk, hol keletkezett.   A grid láthatatlan lesz: nem kell aggódnia azon, hogy milyen gépi folyamatokra van szükség, és hogy a feldolgozandó adat hol található. Az úgynevezett "middleware" közvetíti feladatát a legmegfelelőbb erőforráshoz, és megtalálja a legjobb módját, hogy lokalizálja és letöltse az adatot, amit Ön kért.

Az elektromos hálózat mindenütt elérhető: az elektromosság lényegében mindenütt rendelkezésre áll, és Ön egyszerűen egy fali konnektoron keresztül használhatja.

 

  A gid mindenütt elérhető lesz: távoli gépi erőforrások különböző platformokkal (op.rendszer és gép hardver) elérhetők lesznek, beleértve az asztali számítógépeket, a laptopokat, de a PDA-kat és mobiltelefonokat is, és a Gridet egyszerűen elérheti egy Web böngészővel.

Az elektromos hálózat egy közmű: Ön elektromos áramot igényel, és megkapja. Ugyanakkor fizet azért, amit megkapott.   A grid is egy közmű: Ön gépi erőforrásokat és tárolókapacitást igényel, és megkapja. Végeredményben fizetni fog azért, amit megkapott, habár egy kezdeti szakaszban a tudósok talán rendelkezésre bocsátják erőforrásaikat, ezzel törekedve a technológia szélesebb keringésére.