Who uses grid computing?

Ki fogja használni a gridet?


A tudomány területén kívül ki fogja használni a Gridet? Az emberek mely csoportjai rendelkeznek megfelelő motivációval ahhoz, hogy az "erőforrás-megosztás" infrastruktúrájába befektessenek? Milyen fajta erőforrásokat akarnak majd ezek a közösségek megosztani?

Néhány nagyon jó jelölt itt olvasható.

a) Kormányzatok és nemzetközi szervezetek

Katasztrófaelhárítás (árvíz, tűz, terrorizmus…), várostervezés, gazdasági modellezés…ezek olyan problémák, melyeket hagyományosan a nemzeti kormányzatokhoz rendelnek, és gyakran különböző nemzetközi szervezetekkel is összehangolják őket, mint amilyen az ENSZ, a Világbank stb. Az emberek (hivatalnokok, tervezők, és tudósok), akik e problémakör kezelésében érintettek, sokat nyerhetnének, ha a nemzet leggyorsabb számítógépeit felhasználhatnák a nagyon nagy, vagy a nagyon sürgős problémák esetén, és sokkal könnyebben és hatékonyabban oszthatnák meg adatarchívumaikat intézeteik között.

Mi a helyzet a hadsereggel?

Az egy biztos tipp lehet, hogy a hadsereg sok országban már fejleszti a Grid technológiát. Az USA-ban a legnagyobb teljesítményű számítógépeket hagyományosan mindig katonai alkalmazásokra használták, és ha a Grid fokozni tudja ezt a teljesítményt, biztosan használni fogják. Ez a Virtuális Szervezet azonban nem valószínű, hogy más felhasználókat is felenged Gridjére!

LÉTEZIK VALAMILYEN ELŐNY SZÁMUNKRA IS, EGYSZERŰ EMBEREKKÉNT?

Az egészségügyben az erőforrások (mint az adminisztratív adatbázisok és az orvosi képarchívumok) és a speciális eszközök (mint az MRI gépek, CAT szkennerek, és kardiográfiai berendezések) összekapcsolása lehetővé teszi a számításokkal továbbfejlesztett diagnózis eljárások bevezetésének új, széles választékát, melyek a komplex orvosi képtárak gyors elemzésén és a elosztott archívumokkal való automatikus összevetésén alapulnak. A Gridek abban is segíthetnek az orvosoknak, hogy olyan élettani alkalmazásokat használhassanak, mint a telerobotikus sebészet és a távoli szív-megfigyelés, mindezt a páciens állapotának gyors on-line elemzésével.

d) Oktatás & Képzés

Az oktatással és képzéssel kapcsolatos tevékenységek lekötik a diákokat, a tanárokat, a mentorokat, a szülőket és az adminisztrátorokat. A benne közreműködő emberek összetett, elosztott hálózatából adódóan az oktatás egy rendkívül fontos és természetes alkalmazási területe a Grid technológiának. Az elektronikus könyvtárak, és e-learning központok nagy előnyre tehetnek szert a Grid-alapú eszközök alkalmazásával az elosztott adat hozzáférhetőségében, és virtuális osztálytermek létesítésével, elosztott diákokkal, erőforrásokkal és oktatókkal. Ez a fajta dolog már működik a Weben, és a Grid tovább fokozza az ebben rejlő lehetőséget.

HASZNÁLNI FOGJÁK A VÁLLALKOZÁSOK ÉS A CÉGEK A GRIDET?

A globális vállalkozások és a nagy cégek több telephellyel, adattárral, emberrel és erőforrással rendelkeznek, melyek elosztva helyezkednek el a világban. A Grid bevonása lehetővé teszi a nagy méretű modellezések kivitelezését, vagy a több telephelyen lévő erőforrások egyidejű felhasználását a számításokhoz, mint amilyen a számítógéppel támogatott tervezés. Ezek szintén már megjelentek és működnek alacsony szinten, olyan kereskedelmi megoldásokat használva, mint amilyet az Entropia és a United Devices nyújt.