The world

Gridek a világon


A világon több száz számítógépes grid létezik. A gridek felhasználói táborában nagy számban találunk tudósokat, akiknek a munkája elképzelhetetlen lenne a gridek masszív számítási teljesítménye nélkül.

  • A biológusok gyógyszermolekulák ezreit szimulálják a számítógépeken betegségek fehérjéit blokkoló szerek felfedezésének reményében.
  • A földtani kutatásokkal foglalkozók a grid segítségével műholdakat alkalmaznak az ózonszint nyomon követéséhez. Munkájuk során naponta több száz gigabájtnyi információt töltenek le.
  • A nagyenergiájú részecskefizika kutatói a gridek révén az univerzum jobb megértésében bíznak. Ehhez a grid által rendelkezésükre bocsátott több ezer asztali számítógép erejét használják fel, melynek révén az LHC által évente létrehozott több tíz petabájtnyi adatot tárolhatnak és dolgozhatnak fel. Ezen adatokhoz a világon több ezer fizikus és egyetemek tucatjai szeretnének hozzáférni.
  • A mérnökök alternatív üzemanyagok után kutatnak a gridekkel. Vizsgálódásuk egyik területe a fúziós energia.
  • A művészek komplex animációkat készíthetnek mozis minőségben a gridek segítségével.
  • A társadalomtudósok a méhek szociális életét tanulmányozzák a gridekkel, így próbálván megérteni társadalmunk felépítését, történelmünk rejtélyeit.

A gridek nem csak rendkívüli mennyiségű adat feldolgozását teszik lehetővé, de az információk világméretű megosztását is. Ennek köszönhetően tudományos kutatócsoportok működhetnek együtt nemzetközi projektekben, anélkül, hogy saját laborjaik kényelmét fel kellene adniuk.

A gridek világszerte segítik a tudományos munkát a kutatási lehetőségek körét szélesítve. A kutatók megoszthatják egymással ismereteiket, az adattárakat, a számítási teljesítményt és a végeredményeket. Együttes erővel nagyobb feladatokkal is képesek megbirkózni új gyógymódok felfedezésétől a katasztrófamenedzsmentig vagy a globális felmelegedés és az univerzum nagy kérdéseiig.