Grid computing in 30

A gridről 30 másodpercben


Létezik egy rövid és egy nagyon hosszú válasz is.

A rövid válasz a következő; ahogy a Web szolgáltatásának lényege az Interneten történő információ-megosztás, a grid egy olyan szolgáltatás, melynek lényege a számítógép erőforrások és az adattárolási kapacitás megosztása az Interneten. A grid több, mint számítógépek közötti egyszerű kommunikáció, végső célja az, hogy a számítógépek globális hálózatát egyetlen óriási számítógépes erőforrássá alakítsa.

Ez az elképzelés. A valóság azonban ma az, hogy a grid egy "fejlesztés alatt lévő rendszer", az alapjául szolgáló technológiával egyetemben. A világ számos pontján kutatók és szoftvermérnökök százai dolgoznak a továbbfejlesztésén.

A grid komoly érdeklődést vált ki a szakemberekből még bizonytalansága ellenére is, hiszen a benne rejlő lehetőségek forradalmiak.

Így nemcsak az informatika szakértőinek az érdeklődését kelti fel, hanem a tudósokét, üzletemberekét, újságírókét, és alighanem az Önét is, aki e honlap böngészője!

A kérdésre a hosszú válasz valójában e weblap többi része!

A legjobb kiindulópont virtuális utazásának megkezdéséhez az, ha megpróbálja megérteni miért van szükségük a tudósoknak a gridre, és milyen jövőt látnak benne.