The death of distance

A távolság átka


A Grid mögött álló negyedik Nagy Ötletet a távolság átkának nevezhetjük. A számítógépek közötti nagysebességű kapcsolatok lehetővé teszik egy igazán világméretűvé kiterjedő Grid létrejöttét. Tíz évvel ezelőtt buta ötlet lett volna más erőforrások bevonásával meggyorsítani az adatfeldolgozást azáltal, hogy nagy mennyiségű adatokat küldenek át a világ másik felébe, hiszen az adatátvitelre fordított idő megsemmisítette volna a gyorsabb feldolgozással járó előnyt.

Ami lehetővé teszi ma a Grid létezését, az a hálózati technológia lenyűgöző fejlődése. Az Internet kialakulásával és az optikai szálak telekommunikációban való széleskörű elterjedésével a WAN hálózatok teljesítménye az utóbbi években kilenchavonta legalább megduplázódott. Néhány szélessávú hálózat ma 155 Mbps felett működik, míg 1985-ben az amerikai szuperszámítógép-központok 56 Kbps teljesítménnyel voltak összekötve- ez 3000-szeres növekedés 15 év alatt. Képzelje el, ha az autók is hasonló fejlődésen mentek volna keresztül 1985 óta... Padlógázzal könnyedén kijuthatna az űrbe!

Természetesen a távolság valójában soha nem fog eltűnni, hiszen valakinek mindig lesz olyan problémája a Grid számára, amihez még a leggyorsabb kapcsolat is lassúnak tűnhet. Például, hogy nagy mennyiségű adatot elemezhessen kollégáival a világon keresztül, néhány tudósnak még nagyobb sebességű kapcsolatra lesz szüksége, tíz Gbps felettire. Másoknak ultra-alacsony várakozási időre lesz szükségük alkalmazásaikhoz, így nincs késleltetés, amikor valós időben dolgoznak kollégáikkal a Griden.

Megint mások az "éppen időben" adatkézbesítés biztosítását akarják majd a Griden, így a komplikált számítások elvégezhetők lesznek, melyek megkívánják az állandó processzorok közötti kommunikációt. Hogy elkerüljük a kommunikációs palacknyak-szituációkat, a Grid fejlesztőknek ki kell találniuk a módját annak, hogy kompenzálni tudják a Griden történő kalkulációk esetleges hibáit, legyen az egy adatátviteli hiba, vagy egy PC összeomlás miatt.

Ezen kritikus igények megfelelhetősége érdekében számos nagy-teljesítményű hálózati feladatot kell megoldani, ebbe beletartozik az átviteli protokollok optimalizálása, és a technikai megoldások fejlesztése, mint amilyen a nagy teljesítményű Ethernet kapcsolat.