The middleware

A Köztesréteg


A Grid számítástechnika kulcsa a 'köztesréteg' kifejlesztése, ez az a szoftver, ami összehangolja és integrálja az elkülönült számítógépi egységeket, melyeket a Grid önmagába foglal. Fő szerepe a "géptől gépig" (M2M) tárgyalások automatizálása, melyek szükségesek a számítási és tárolási erőforrások egységes számítógépi "szövedékbe" fonásához.

A köztesrétegnek egy kulcsfontosságú alkotóelemét képezi a meta-adat. Ez lényegében "adatról szóló adat". A meta-adat lényeges szerepet játszik, hiszen információt tartalmaz például arról, hogy hogyan, mikor és ki által került az adott adatcsoport kigyűjtésre, hogyan történt a formázás és hol helyezkedik el a világban - néha több hely is előfordul.

A köztesréteget sok programból rakták össze. Egyetlen Grid projektért - például az Európai DataGrid projektnél - több, mint 300 000 soros programot írtak 150 szoftvermérnök közreműködésével, ami talán érzékelteti az erőfeszítések méretét.

Néhányan e programok közül "ügynökként", a többiek "brókerként" viselkednek, automatikusan felügyelve az erőforrások cserefolyamatait a Grid felhasználók és a Grid erőforrás nyújtók között.

Az elkülönült ügynökök folyamatosan metaadatot szolgáltatnak felhasználókról, adatokról és erőforrásokról. A brókerek elkezdik M2M tárgyalásaikat, melyek a felhasználói hitelesítéshez, felhatalmazáshoz szükségesek, majd intézik a hozzáféréseket és kifizetéseket a specifikus adatokhoz és erőforrásokhoz. Amikor egy üzlet ily módon végbement, egy bróker ütemezi a számítási tevékenységeket, és felügyeli az adatátviteli folyamatokat, melyek az adott munkához szükségesek. Ugyanez idő alatt speciális hálózati "házvezető" ügynökök optimalizálják a hálózati útvonalválasztásokat, és ellenőrzik a szolgáltatás minőségét.

És magától értetődően ez annak az időnek a töredéke alatt végbemegy, amíg ezt számítógép terminálok előtt ülő emberek manuálisan elvégeznék.