What about grids and business?

A gridek üzleti alkalmazása


A tudósok felfedezések után kutatnak. Az üzletemberek pénzt akarnak keresni. A grid technológia kérdéseiben nem mindig értenek egyet.

Mivel a tudósok nagyban függenek a kereskedelmi IT megoldásoktól, az iparnak pedig kedvez a tudomány hajtotta innováció, ezért szoros kapcsolat van a tudósok által alkalmazott grid számítástechnika és az ipari cégek által bevezetett új technológiák és szolgáltatások között.

Évek óta gyártanak és értékesítenek elosztott számítási rendszereket, a kereskedelmi grid megoldások pedig már megtalálhatók a piacon. Többségük a vállalati modellre összpontosít, amely megbízható, konzisztens és olcsón hozzáférhető számítási erőforrást biztosít egy adott vállalkozás számára.

HASZNÁLHATNAK-E A TUDÓSOK A FELHŐSZÁMÍTÁSHOZ HASONLÓ KERESKEDELMI MEGOLDÁSOKAT?

Míg az üzleti világ egy-egy vállalat által felhasználható „privát gridek” fejlesztését ösztönözte, addig a kutatók nagyméretű, több országra és intézetre kiterjedő, kollaboratív grideket fejlesztettek (nemzetközi gridek).

Az utóbbi években a magán gridek a nemzetközi grid kutatásokból profitáltak kialakítva a grid számítás új formáját: a felhőt. A felhő számítástechnika a grid „használatért fizetős” fajtája, ahol a magán grid tulajdonosa fizetség ellenében külső felhasználók számára biztosít hozzáférést.

Kielégíthetik hát a tudósok a felhők révén igényeiket? A válasz: aligha. A felhők nem mindig teszik lehetővé az erőforrások dinamikus megosztását, amelyre a nemzetközi tudományos együttműködéseknek gyakorta szükségük van.

Can developing a private grid help a business to save money and get ahead? In many cases it already has. Private gridification of a large company can help a business lower costs, enter new areas and develop better products. Költségtakarékosabbá teszi-e a vállalkozásokat a privát gridek fejlesztése? A múltban gyakran ez volt a helyzet. A nagy cégek számára a privát gridek kialakítása hozzájárul a költségek csökkentéséhez, segíti az új területekre való betörést és jobb termékek előállítását.