Grids and you

Ön és a grid


Ha Ön nem egy tudós, akkor talán nehéz elképzelnie, hogyan lesz hatással a Grid mindennapi életére. Gondolja át a következő híres előrejelzéseket a számítógépek jövőjéről, melyeket az IT ipar vezetői nyilatkoztattak ki az elmúlt évek során:

"A világnak összesen öt számítógépre lesz szüksége"
Thomas J. Watson, IBM

"Mindössze 640 kilobájt az összes memória, amire valaha szüksége lehet"
Bill Gates, Microsoft

"Az embernek abszolút semmi szüksége nincs otthoni számítógépekre"
Ken Olsen, DEC (az egyik vezető miniszámítógép gyártó)

Nagyjából ugyanez történt a Webbel; amikor CERN-ben kifejlesztették a tudósok részére, akiknek szükségük volt az információ megosztására, egyik érintett személy sem tudta volna elképzelni azt a milliárdnyi gyakorlati és üzleti lehetőséget, amiket ma kihasználunk.

Hasonlóképpen ugyanezek a tudósok, akik jelenleg a Griden dolgoznak, is gondban vannak, amikor azt kellene megmondaniuk, hogy milyen hatással lesz a Grid a társadalomra. Az alábbi példák azt sugalmazzák, hogy nem kellene túl konzervatívnak lennünk feltevéseinkkel (csak hogy biztosítsa tippjeit, talán érdemes átgondolnia a Gridről alkotott szkeptikus nézeteket is).

Ha a Grid mozgatórugója a tudomány fejlődése és az együttműködő multidiszciplináris alkalmazások megtervezése volt, néhány Grid jövőkép igencsak megalapozott lehet. Ezekszerint a hasonló típusú alkalmazások az alapját képezhetik az emberi törekvések egyéb területeinek is, mint amilyen a szórakoztatóipar, kereskedelem, pénzügyek, ipari tervezés, és a kormányzat.

Jóllehet mi a GridCafé-n belül arra hajlunk, hogy "A Grid"-ről beszéljünk, sok szakértő a valóságot Cél Gridekkel képzeli el, mindegyik különböző közösségekhez tartozva, a saját feltételeivel és céljaival. Az ilyen közösségekre Virtuális Szervezetek-ként hivatkoznak, és a legjobb útnak tűnnek a Grid sikeres üzembe helyezéséhez.

"A Grid" mint globális erőforrás, igaz hívői számára ez csak különböző felületek variációit jelenti egy közös erőforráshoz.