Volunteer computing

Önkéntes gridek


Az önkéntes számítástechnika hétköznapi felhasználók otthoni számítógépei segítségével hoz létre a szuperszámítógépek teljesítményével vetekedő grideket.

Szeretné jobbá tenni a világot, de nincs rá ideje? A most bemutatott megoldásokkal alvás közben is segíthet.

Ha önkéntes grid projektekhez csatlakozik, számítógépe kihasználatlan erőforrásait tudományos kutatások számára teszi elérhetővé.

Hogy működik?

Amikor Ön nem használja számítógépét, mások hasznosíthatják azt kutatásaik céljából. Ha alszik vagy éppen telefonál, akkor számítógépe képességei kihasználatlanul hevernek. Az önkéntes grid ezeket a kimaradó képességeket hasznosítja számítások végrehajtására, szimulációk elvégzésére nagyszabású projektek keretén belül.

Az orvosi kutatások, a matematika, a klímaváltozás vagy a földönkívüli élet kutatása terén is léteznek önkéntes grid projektek.

Ne feledje! A weben mindig óvatosnak kell lennie a letöltésekkel. Csak megbízható helyekről töltsön le programokat!

Climateprediction.net: Klímakutatás
Compute Against Cancer: Rákkutatás
FightAIDS@Home: HIV/AIDS kutatása
Folding@Home: Orvosi kutatások
GridRepublic: Különböző kutatási projektek
LHC@home: Részecskefizika
GIMPS: Matematika
SETI@home: Földönkívüli intelligencia
World Community Grid: Különböző humanitárius célú projektek

 


A PROJEKT RÉSZLETEI Climateprediction.net Klímakutatás
ÁTTEKINTÉS Climateprediction.net a legrisebb klímamodellek vizsgálatával foglalkozik. Azt vizsgálja, hogyan változik a klíma a modell kis módosításainak hatására.
Csatlakozzon!

A PROJEKT RÉSZLETEI Compute Against Cancer Rákkutatás
ÁTTEKINTÉS A Compute Against Cancer a ráksejtek struktúrájának és viselkedésének tanulmányozásával foglalkozik lehetséges gyógymódok után kutatva.
Csatlakozzon!

A PROJEKT RÉSZLETEI FightAIDS@Home HIV és AIDS kutatások
ÁTTEKINTÉS FightAIDS@Home a HIV gyógyszerek elleni rezisztancia kialakulását modellezi, így segíti a HIV ellenes gyógyszerek felkutatását. A projekt nem rég csatlakozott a World Community gridhez, amely már több mint egymillió önkéntessel rendelkezik. Működtetője az amerikai Scripps Research Institute-ban található Olson Lab.
Csatlakozzon!

A PROJEKT RÉSZLETEI Folding@Home Orvosi kutatások
ÁTTEKINTÉS Folding@Home a fehérjék és az azzal kapcsolatos betegségek kutatását végzi. Működtetője a Stanford Egyetem és partnerei a világ számos pontjáról.
Csatlakozzon!

A PROJEKT RÉSZLETEI GridRepublic Egységes felhasználói fiók
ÁTTEKINTÉS A GridRepublic egységes login lehetőséget biztosít minden BOINC alapú önkéntes felhasználói projekthez. Több számítógép egyidejű kezelését is lehetővé teszi.
Csatlakozzon!

A PROJEKT RÉSZLETEI LHC@home Részecskefizika
ÁTTEKINTÉS Az LHC@home a protonnyaláb stabilitásának szimulálásával 2004 óta segíti a részecskegyorsítókkal foglalkozó fizikusok munkáját. Since 2004, LHC@home has been supporting accelerator physicists simulating the proton beam stability of the future Nagy Hadronütköztető
Csatlakozzon!

A PROJEKT RÉSZLETEI Great Internet Mersenne Prime Search Matematika
ÁTTEKINTÉS A GIMPS projekt új világrekordokat kíván felállítani a legnagyobb Mersenne-prímek (2n-1 alakú prímek) megtalálásával.
 Csatlakozzon!

A PROJEKT RÉSZLETEI SETI@home Földönkívüli intelligencia
ÁTTEKINTÉS

A SETI@home kutatásának tárgya a földönkívüli élet.
Csatlakozzon!


A PROJEKT RÉSZLETEI World Community Grid Különböző önkéntes projektek támogatása
ÁTTEKINTÉS A World Community Grid (grides világközösség) az emberiség javát szolgáló projekteket segíti. Minden kutatási eredményt nyilvánosságra hoznak. A projektet az IBM támogatja.
Csatlakozzon!